Aby zapewnić poprawne działanie naszego serwisu, zapisujemy pliki cookie na urządzeniach naszych użytkowników. Korzystając z serwisu, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej >
Łowcy Smaków
Rolada z karkówki wieprzowej nadziewana pomarańczami, czosnkiem i szałwią
Informacje
stopień trudności:
czas przygotowania: 01:25
ile porcji :4
autor: Tesco
Składniki
  • ok. 3 kg płat karkówki  
  • 2 pomarańcze
  • 200 g boczku wędzonego
  • sok z ½ cytryny
  • 1 główka czosnku
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego lub kolorowego
  • 2 łyżki szałwii suszonej
  • 2 łyżki oliwy
  • bawełniana nitka do obwiązania rolady
  • przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
Karkówkę przekrój wzdłuż włókien, odkrawając kawałek o grubości ok. 2 cm. Pozostałą karkówkę możesz zamrozić albo wykorzystać do przygotowania drugiej rolady (pamiętaj, że podane ilości składników wystarczą na 1 roladę).

Wykrojone mięso lekko obij tłuczkiem z obydwu stron, a następnie skrop cytryną, natrzyj solą i pieprzem. Na krawędzi dłuższego boku poukładaj w poprzek ząbki obranego i niekrojonego czosnku, kawałki pomarańczy oraz plastry boczku.

Całość obsyp ziarenkami pieprzu oraz szałwią. Pozostawiając wolne brzegi, zawijaj mięso tworząc roladę, a następnie obwiąż je nitką, jak baleron. Obsmaż lekko roladę (na rumiano) z każdej strony ok. 6 min, na rozgrzanym tłuszczu. Zawiń w folię aluminiową i piecz ok. 1 godz.  w temperaturze 200°. Podawaj z ziemniakami i sosem z pieczeni.